- APWR
- SPW
- Proiecte
- MediCom-Rare
- ECOU
- CORE–RD
- Stil de viață sănătos
- Rețele de suport
- ProGeneRare
- INNOVCare
- Proiect ExpertRARE
- NoRo-Frambu
- NoRo-Frambu EN
- Centrul NoRo
- Informații
- Implică-te!
Kinetoterapia
Kinetoterapia (terapia prin mişcare) este o specialitate terapeutică și foloseşte ca mijloc principal de tratament exercițiul fizic. Această formă de terapie este cea mai nouă componentă a medicinii fizice şi permite trupului să se vindece natural, mişcarea fiind considerată cel mai bun şi cel mai ieftin medicament pentru corp. Terapia prin mişcare este realizată pentru prevenirea apariţiei și agravării bolii, tratarea și recuperarea stării de funcţionare a organismului.
În Centrul de Zi NoRo, beneficiază de kinetoterapie aproximativ 50 de copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist, sindrom Down, tetrapareză spastică, tulburări de limbaj, întărziere psihomotorie, scolioză și atitudini cifotice, și alte boli rare ( cromozom 18 inelar, sindrom Seckel Like, sindrom Cushing). De asemenea, kinetoterapia este cuprinsă în serviciile oferite grupurilor de pacienți diagnosticate cu boli rare, organizate în cadrul Centrului Rezidențial NoRo.
Kinetoterapeutul (în limitele competențelor profesionale specifice) realizează evaluarea kinetică beneficiarului. Metodele folosite pentru evaluare sunt anamneza, examenul general, măsurători antropometrice etc. Rezultatele evaluării iniţiale sunt înregistrate în Raportul de evaluare kinetică.
Evaluarea inițială constă în diferite teste care se aplică pentru a afla gradul de mobilitate, forța musculară, tonusul muscular, gradul de independență, echilibrul și coordonarea, gradul de dezvoltare cognitivă, gradul de motricitate. În urma evaluarii inițiale terapeutul întocmește un program kinetic pe care pacientul îl va urma. Pentru a obține rezultate favorabile se folosesc diferite materiale cum ar fi: bastoane, mingi de diferite dimensiuni, benzi elastice, saltea, spalier, bureți de diferite mărimi și forme, scripeți, bandă de mers, bicicletă, stepper, greutăți.
În funcţie de durata planificată pentru furnizarea serviciilor pentru beneficiar, echipa de intervenție efectuează evaluări periodice sau evaluare, pe baza constatărilor şi înregistrărilor menţinute pe parcursul furnizării serviciului, respectiv prin reaplicarea testelor efectuate la evaluarea iniţală. În cadrul evaluării se determină pentru fiecare beneficiar gradul de îndeplinire al obiectivelor şi activităţilor stabilite în Planul de intervenţie personalizat, stabilind eficacitatea şi eficienţa serviciilor oferite.
Rezultatele evaluării sunt înregistrate de către kinetoterapeut în Evaluarea periodică.
În funcţie de gradul de realizare al obiectivelor iniţiale, kinetoterapeutul stabilește activităţi sau obiective noi pentru beneficiar, care sunt înregistrate în Planul de intervenţie personalizat iniţial sau într-un plan nou.
Sala de kinetoterapie care este dotată cu spaliere, saltele de gimnastică, bastoane, mingi medicinale, benzi elastice, mingi Bobath, placă de echilibru, bicicletă ergometrică, bandă rulantă, stepper, etc.
Activităţile motrice sunt o componentă importantă a programelor educative, mişcarea ajutând pacientul, nu doar din punct de vedere motric, ci şi psihic şi social.
Colaborarea cu părinţii este benefică pentru că aceştia joacă un rol important în desfașurarea terapiei prin respectarea programului pentru acasă recomandat de către kinetoterapeut.