Grup de pacienți cu Boli Neurologice

Luna August 2014
Grup de pacienți cu Boli Neurologice - Instruire în managementul bolii, în cadrul proiectului ExpertRARE finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano- Român
 
În această lună grupul de pacienți a fost găzduit în cadrul taberei de vară de la Bobalt și a fost format din pacienți cu diverse afecțiuni rare (Miastenia gravis, Werding Hoffman, leucemie mieloidă cronică). Astfel că, în săptămâna 25-31 august 2014, s-a desfăşurat cea de-a şasea ediţie a taberei Bobald. Tabăra a avut loc în Judeţul Satu Mare, lângă Carei şi a fost organizată de către Asociaţia Werdnig Hoffman în colaborare cu Asociaţia Prader Willi din Romania. La acest eveniment ne-am adunat în jur de 56 persoane dintre care au fost participanţi din toata ţara, însoţitori, voluntari şi persoane care au avut o contribuţie importantă în organizarea evenimentului. Din partea Asociaţiei Prader Willi au participat 15 persoane. În timpul săptămânii s-au desfăşurat o serie de activităţii socio-educative şi de recreere începând din prima zi.
Am început cu activităţi de reenergizare cum ar fi „Epoi tai tai e” şi „Zip zap zop” înainte  de cină.Aceste activităţi au creato atmosferă plăcută pentru toţi participanţii. După cină au început prezentările, probele pentru cei care au venit prima dată şi am început jocul „Îngeraşul”. Marţi am avut activităţi de terapie ocupaţională în care participanţii ajutaţi de însoţitori şi voluntari au făcut origami, broscuţe din baghete de hârtie, brăţări, au pictat şi colorat mandale, au încercat şi tehnica papier maché. Seara după cină a fost seară de karaoke.
Miercuri am primit vizita jandarmilor sătmăreni care au desfăşurat activităţi preventiv-informative. Au început cu partea teoretică în care au fost explicate tinerilor misiunile jandarmeriei, rolul ei, ţinuta, materialele specifice şi armamentul uşor din dotarea instituţiei. Lt.col. Lorand Brad şi plt. Tudor Mureşan au organizat un mini poligon de tragere în care tinerii au putut să-şi testeze precizia şi abilităţile manipulând armele air-soft. În acest timp preotul unităţii Cristian Silaghi a pregătit o masă de prânz delicioasă pentru tineri. Tot miercuri s-au împărţit participanţii pe echipe, s-au ales temele pentru jocul de rol, şi echipele au început să pregătească scenetele. După cină am făcut origami, baghete din ziare pentru broscuţe, alţii au pictat şi colorat mandale, au jucat remy. Joi, după puţin timp de pregătire fiecare echipă şi-a pregătit sceneta pentru jocul de rol. Într-o altă activitate participanţii au fost împărţiţi pe echipe pentru un joc de cuvinte şi mimă. După amiază am învăţat un joc nou cu pahare, pe care coordonatorii l-au repetat de multe ori până când l-au înţeles toată lumea. După cină a avut loc concursul de Miss şi Mister, compus  din mai multe probe şi la sfârşit participanţii au votat câştigătorii. Vineri am jucat bingo în prima parte a zilei şi după amiază am decupat forme din hârtie colorată din care am făcut ghirlande pentru o serată cu tema Hawai.
Sâmbătă am primit vizita unui tânăr poet, Ţole Daniel Ioan, care a coordonat o activitate culturală în care tinerii trebuiau să asambleze nişte cuvinte pentru a compune nişte citate. În altă activitate au făcut desene care să ilustreze versuri din poeziile sale. Ca premiu a dăruit fiecărui participant un exemplar din ultimul său volum de poezii pe care urma să-l lanseze curând. După amiază, în prezenţa autorităţilor sătmărene au mai avut loc câteva activităţi cum ar fi dezvăluirea identităţii îngeraşului fiecărui participant. După cină, Preotul Deak Istvan ne-a vorbit despre importanţa credinţei în Dumnezeu, despre o participantă la tabără în ediţiile anterioare care a murit. În amintirea ei am aranjat împreună lumânări în formă de inimă şi cruce şi ne-am rugat. A urmat nelipsitul foc de tabără timp în care s-au înmânat diplomele participanţilor şi s-au cântat cântece de tabără.
Duminică dimineaţa ne-am luat rămas bun cu gândul de a ne revedea şi la ediţia următoare.