Grup de pacienți cu Boala Parkinson

 
Luna Octombrie 2013
Grup de pacienți cu Boala Parkinson - Instruire în managementul bolii, în cadrul proiectului ExpertRARE finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano- Român
 
   În luna Octombrie, timp de 10 zile, am oferit servicii de recuperare și instruire în managementul bolii pentru un număr de 12 pacienți afectați Boala Parkinson și aparținători ai acestora.
   Conform nevoilor identificate de către specialiștii Centrului NoRo, pacienții au beneficiat de o paletă diversificată de activități de instruire pe diferite teme medicale, psihologice și sociale, dar și de activități terapeutice, precum kinetoterapia, hidroterapia, terapia senzorială și terapia ocupațională.
   În acest material vom prezenta mai detaliat activitățile realizate de către pacienți în cadrul terapiei  ocupaționale, condusă de un pedagog de recuperare și un asistent social.
   În cadrul acestor activităţi , realizate în grup, pacienţii au avut ocazia să lucreze în echipă , să relaţioneze cât mai direct, să lucreze la îmbunătăţirea motricităţii fine ( afectate în cadrul acestei boli) şi de a se relaxa şi bucura de rezultatele muncii lor.
   Am început cu pictura, tehnica icoanelor pe sticlă şi jocuri de motricitate fină cu piuliţe şi beţe de lemn și sfoară. Pacienţi au avut ocazia de a descoperi  tehnica picturii pe sticlă. Pentru cei care au ales această tehnică au fost îndrumați pe rând fiecare etapă. Deşi acestea sunt lucrări care se realizează de obicei în  mai multe zile, ei le-au terminat într-o singură zi şi au fost foarte concentrați  asupra procesului. Am continuat în zilele următoare cu modelajul  în aluat colorat, realizarea de brăţări din fâşii de plastic şi fire textile, tehnică de artizanat care a atras atenţia doamnelor din grup care au realizat mai multe brăţări cu nume pentru rudele lor. Cei cu mai puţină mobilitate au îmbrăcat pahare cu fire de sfoară. În ultimele zile au pictat cu rulouri şi bureţi pe suport umed şi au încercat tehnica linogravurii. Această tehnică constă în a grava cu o dăltiţă într-o bucată de linoleum peste care s-a făcut un desen, a aplica peste culoare cu un rulou şi a lua amprenta desenului gravat în linoleum.  Rulourile şi bureţii au putut fi folosite şi de bolnavii care îşi controlau mai greu mişcările mâinilor şi astfel  au putut să  participe şi ei la activităţile de pictură.
 
 
 

 

AttachmentSize
Microsoft Office document icon 3. Grup Parkinson Octombrie.doc6.54 MB