Grup de pacienți cu Scleroza Multipla

Luna Septembrie 2014
Grup de pacienți cu Scleroza Multipla - Instruire în managementul bolii, în cadrul proiectului ExpertRARE finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano- Român
 
Prin proiectul ExpertRARE, finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano – Român, în cadrul programului de instruire în managementul bolii, organizăm în fiecare lună, pe o perioadă de 5 zile activități de instruire în managementul bolii și activități de terapii pentru grupuri de pacienți. În această lună, în perioada 01 – 05 septemprie 2014, au participat la aceste activități un număr de 12 persoane, format din pacienți cu Scleroză Multiplă și aparținători ai acestora. Programul activităților a fost unul prestabilit si a constat în kinetoterapie, terapie ocupațională, consultație medicală, discuție pe tema medicală, consiliere psihologică, discuție pe tema socială si un curs de prim ajutor in caz de accident.
Discuția pe tema medicală a fost organizată sub formă de întâlnire de grup. S-a discutat despre etiologia, simptomatologia, manifestarea și formele Sclerozei Multiple. De asemenea, a fost menționat metoda de evaluare a unui pacient care sufera de aceasta boala.  Pacienții au fost informați și au împărtășit din experienta proprie posibilități de a face față problemelor generate de boală, metode de imbunatatire a stilului de viață și mijloace prin care pot ușura activitatea lor zilnică.
Kinetoterapia a avut un rezultat pozitiv; postura corporală, mersul, echilibrul și coordonarea fiind ușor îmbunătățit. Beneficiarii au considerat partea de kinetoterapie foarte importantă si benefică , promitand solemn ca vor urma sfatul specialistilor si anume : vor continua tot ce au invatat in sedintele de kinetoterapie si acasa, specialistii nostri punand foarte mult accentul pe continuarea terapiilor acasa.
În cadrul discuțiilor pe tema socială, beneficiarii au avut șansa de a vorbi despre propriile rețele sociale și despre persoanele care reprezintă un spijin real pentru ei. O altă temă abordată a fost a fost cea de “drepturi ale perosanelor cu dizabilități”, discuție în cadrul căreia beneficiarii au fost puși să identifice drepturile lor ca fiind persoane cu dizabilități, iar pe de altă parte care sunt obligațiile lor. Pacienții au insistat asupra drepturilor privind recuperarea și accesul la serviciile sociale si medicale.
Pe lângă terapiile și activitățile la care au participat, beneficiarii au considerat consilierea psihologică, de asemenea o parte importantă din program.
Pacienții au considerat că a reprezentat un spijin real pentru fiecare în parte, suportul celorlalți și faptul că au putut petrece 5 zile împreună în care să împărtășească unii cu alții experiențele proprii.