Grup de pacienți cu Scleroză Multiplă

Luna Martie 2015
Grup de pacienți cu Scleroză Multiplă - Instruire în managementul bolii, în cadrul proiectului ExpertRARE finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano- Român
 
 
 Prin proiectul ExpertRARE, finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano – Român, în cadrul programului de instruire în managementul bolii, organizăm în fiecare lună, pe o perioadă de 5 zile activități de instruire în managementul bolii și activități de terapii pentru grupuri de pacienți. În această lună, în perioada 23 – 27 martie 2015, au participat la aceste activități un număr de 12 persoane, format din pacienți și aparținători ai acestora. Programul activităților a fost unul prestabilit și a constat în kinetoterapie, terapie ocupațională, consultație medicală, discuție pe tema medicală, consiliere psihologică, discuție pe tema socială și un curs de prim ajutor în caz de accident.
Kinetoterapia a avut un rezultat pozitiv, postura corporală, mersul, echilibrul și coordonarea fiind ușor îmbunătățit. Beneficiarii au considerat partea de kinetoterapie foarte importantă și benefică, promițând solemn că vor urma sfatul specialiștilor și anume: vor continua tot ce au învatat în ședintele de kinetoterapie și acasă, specialiștii noștri punând foarte mult accentul pe continuarea terapiilor acasă.
În cadrul discuțiilor pe tema socială, beneficiarii au avut șansa de a vorbi despre propriile rețele sociale și despre persoanele care reprezintă un spijin real pentru ei. O altă temă abordată a fost a fost cea de “drepturi și obligații ale perosanelor cu dizabilități”, discuție în cadrul căreia beneficiarii au fost puși să identifice drepturile lor ca fiind persoane cu dizabilități, iar pe de altă parte care sunt obligațiile lor. Pacienții au insistat asupra drepturilor privind recuperarea și accesul la serviciile sociale și medicale.
Pe lângă terapiile și activitățile la care au participat, beneficiarii au considerat consilierea psihologică, de asemenea o parte importantă din program.
Pacienții au considerat că a reprezentat un spijin real pentru fiecare în parte, suportul celorlalți și faptul că au putut petrece 5 zile împreună în care să împărtășească unii cu alții experiențele proprii.