Vizita de studiu in regiunea Belluno

In zilele de 22-25 martie 2012 Asociatia Prader Willi din Romania si IDAS Group au organizat impreuna o vizita de studiu in regiunea Belluno din nordul Italiei pentru a afla mai multe despre modul de organizare si finantare a serviciilor socio-medicale din aceasta parte a Europei.
Vizita de studiu a implicat participarea reprezentantilor celor doua institutii, ai autoritatilor locale din Zalau (Dna.viceprimar Daniela Cota, Dna. Director Mariana Cuibus, Dna. Mihaela Avram - DASC) si a reprezentantului DSP (Dna. Director Dr. Ligia Marincas).
Partenerii italieni, IPWSO – International Prader Willi Syndrome Organisation, reprezentata de Dl. Giorgio Fornasier – Director executiv  si Dl. Angelo Paganin – presedinte al Conferenza dei Sindaci dell' Ulss 1 di Belluno, Comitato d'Intesa.
In prima zi am vizitat 7 unitati socio medicale: centre de zi, centre ocupationale, de terapie, cooperative sociale si centrul de voluntariat.
A doua zi dimineata am vizitat un centru de zi pentru persoane cu dizabilitati psihice si un group home.
Dupa masa a fost organizata o dezbatere ampla privind modul in care in aceasta regiune s-a reusit sa se combine finantarea serviiciilor socio medicale din: resurse locale, regionale, nationale, completate de resurse  financiare din partea sistemului sanitar, folosind principiul solidaritatii.
Delegatia romana a prezentat serviciile sociale si medicale existente la nivelul orasului Zalau si modul in care autoritatile se implica in finantarea acestor servicii. S-a discutat  despre vizita partenerilor italieni in Zalau in toamna acestui an, urmand ca dupa aceea sa stabilim prioritati comune si cadrul general pentru proiecte de parteneriat.
Seara s-a incheiat cu un concert oferit de tenorul italian Giorgio Fornasier. 
 
Dorica Dan – presedinte APWR